Titel
Leidraad afstoten museale objecten : LAMO 2023
Titelvariant
LAMO ; LAMO 2023 ; Leidraad voor het afstoten van museale objecten
Veramtwoordelijkheids-vermelding
[tekst Jo’anne van Ooijen]
Verantwoordelijke(n)
Corporatieve auteur
Plaats van uitgave
Amsterdam
Uitgever
Jaar van uitgave
maart 2023
Pagina's
1 online resource (PDF, 29 pagina's)
Illustraties
illustraties
Materiaal
Digitale publicatie
Samenvatting
De LAMO is een zelfregulerend instrument, opgesteld door en voor de museale sector zelf.
De LAMO is een uitwerking van de paragraaf ‘Afstoten van collecties’ uit de Ethische Code voor Musea. Toepassing van de Ethische Code en de LAMO maakt deel uit van de Museumnorm, het kwaliteitskader waaraan een museum moet voldoen om de status van geregistreerd museum te krijgen en te houden.
De LAMO heeft een andere status dan de Erfgoedwet, een wettelijke regeling die zich met name richt tot overheden die erfgoed in eigendom hebben, beheerders van de rijkscollectie en particuliere eigenaren van wettelijk beschermd erfgoed. De Erfgoedwet bevat voor hen wettelijke verplichtingen.
Wanneer is de LAMO van toepassing?
Musea volgen bij afstotingen altijd de LAMO-procedure. Als een museum een object beheert en de afstoting uitvoert op verzoek van een andere organisatie of persoon die eigenaar is, volgt het museum ook de LAMO.
Indien de eigenaar niet instemt met toepassing van de LAMO, dan wordt het object aan diegene geretourneerd. Als een overheid eigenaar is van het af te stoten object, dan volgt deze de bepalingen van de Erfgoedwet over vervreemding, parallel aan de toepassing van de LAMO door het museum als beheerder.
De LAMO dient de volgende doelen:
# Het bijdragen aan een zorgvuldige en dynamische omgang met het Nederlands erfgoed;
# Het ondersteunen van collectiemanagement en het bevorderen van collectiemobiliteit;
# Het bevorderen van het maatschappelijk vertrouwen in de museumbranche.
Annotatie
De werkgroep Herziening LAMO 2022 bestond uit: Carolien Croon (Bijbels Museum); Hans Dautzenberg (Naturalis Biodiversity Center); Luc Eekhout (Kasteel Heeswijk); Alec Ewing (Museum Kaapskil/Texels Museum); Christel Kordes (Stedelijk Museum Breda); Lucas Petit (Rijksmuseum van Oudheden); Walter Swagemakers (Eye Filmmuseum); Lucinda Timmermans (Zilvermuseum); Peter-Paul de Winter (Spoorwegmuseum); Cindy Zalm (Nationaal Museum van Wereldculturen; voorzitter); Liesbeth van der Zeeuw (Museum Rotterdam)
Met woordenlijst en leeslijst
Trefwoorden
Monument land
Nederland